Jussi Chydenius (FI), Katarina Henryson (SE), Karoliina Kantelinen (FI), Michael McGlynn (IE), Paul Phoenix (GB)

Yhtyelaulukilpailun tuomaristo 2017

Puheenjohtaja Jussi Chydenius (FI).
Jäsenet:
Katarina Henryson (SE)
Karoliina Kantelinen (FI)
Michael McGlynn (IE)
Paul Phoenix (GB)

Jussi Chydenius on todellinen musiikin monitoimimies: bassolaulaja, rumpali ja säveltäjä. Chydenius aloitti muusikon uransa rumpalina yhdessä 90-luvun suosituimmista rockyhtyeistä Don Huonot, jossa soitti vuoteen 2001 saakka. Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun vuonna 1999 voittaneen Lauluyhtye Rajattoman riveissä Chydenius on laulanut yhtyeen perustamisesta 1997 lähtien. Rajattoman lisäksi Chydenius on säveltänyt laajalti kuoroille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun tuomaristossa hän on ollut mukana vuodesta 2003 lähtien.

Katarina Henryson on laulaja ja säveltäjä ja The Real Group –lauluyhtyeen perustajajäseniä. Hän säveltää ja tekstittää jazz- ja kansanmusiikkivaikutteista musiikkia. Pitkän esiintyjän uransa ohessa hän on pitänyt runsaasti työpajoja kuoroille ja lauluyhtyeille. Jäätyään pois The Real Groupista hän on jatkanut laulajan uraansa ja kehittänyt The Real Group Academyn toimintaa. Katarina kuuluu improvisaatiopohjaiseen a cappella –ryhmään Songs of the Moment North. Vuonna 2015 hän julkaisi duo-CD:n ’High Low Or In Between’ (BIS/Naxos), parinaan Svante Henryson, jonka kanssa hän esiintyy säännöllisesti Ruotsissa ja ulkomailla.

Karoliina Kantelinen on eri maiden kansanomaisiin laulutyyleihin erikoistunut laulaja ja etnomusikologi. Hän viimeistelee Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla taiteellisen tohtorintutkinnon jatko-opintojaan. Tällä hetkellä Kantelinen esiintyy soolona sekä useissa yhtyeissä, joista mainittakoon Värttinä, Suden aika, Ketsurat, No-One’s Land, Set’Akat ja Paul Taylor OrCHestra (Sveitsi). Kansainvälisen konsertoinnin lisäksi Kantelinen opettaa kansanlaulua Sibelius-Akatemiassa, vetää kansanmusiikin luentosarjoja sekä erilaisia työpajoja mm. kuoroille ja lauluyhtyeille niin Suomessa kuin ulkomailla.

Michael McGlynn on säveltäjä ja irlantilaisen vokaaliyhtye ANÚNAn taiteellinen johtaja. Hänen teoksiinsa on vaikuttanut vahvasti rakkaus kotimaan kansanmusiikkiin ja kirjalliseen kulttuuriin. McGlynnin musiikissa elementit modaalisesta irlantilaisesta ja keskiaikaisesta musiikista yhdistyvät jazz-vaikutteisiin sointuklustereihin ja perinteisen irlantilaisen sean nós –laulutavan inspiroimiin melodioihin. Yhtyelaulu ei ole kuulunut alkuperäiseen irlantilaiseen kansanmusiikkiin, joten McGlynnin on ollut mahdollista aloittaa Anúnan kanssa ikään kuin puhtaalta pöydältä. McGlynnin 30-vuotisen säveltäjänuran varrelle mahtuu mitä erilaisimpia taiteenlajeja japanilaisesta no-teatterista Chanticleeriin sekä sellaisia yhteistyökumppaneita kuin Elvis Costello ja Sheryl Crow.

Paul Phoenix on Grammy-palkittu laulaja, jolla on laaja kokemus erilaisista laulutavoista ja monista kielistä. Hän oli King’s Singers -lauluyhtyeen jäsen 17 vuoden ajan. Vuodesta 2014 alkaen hän on valmentanut kuoroja, yhtyeitä ja yksittäisiä laulajia ympäri maailmaa konsulttiyrityksensä PurpleVocals – Perform & Engage kautta. Phoenix tuntee tärkeäksi jakaa tietoja ja taitoja, joita hän on oppinut niin King´s Singers -yhtyeessä kuin 40 vuotta kestäneellä laulajan urallaan. Viime kuukausien aikana Paul Phoenix on työskennellyt useissa eri maissa kuten Saksassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Italiassa, Columbiassa, USAssa, Hong Kongissa ja Kiinassa.

In english