Rajaton © Ville Juurikkala
UMO Jazz Orchestra © Lassi Kaaria

Rajaton & UMO Jazz Orchestra, kapellimestari Kirmo Lintinen

Rajaton & UMO Jazz Orchestra
Kapellimestari Kirmo Lintinen
Essi Wuorela
– sopraano
Virpi Moskari – sopraano
Soila Sariola – altto
Hannu Lepola – tenori
Ahti Paunu – baritoni
Jussi Chydenius – basso

Konsertti päättyy noin klo 24.00.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Rajattoman kansainvälinen ura lähti vahvasti käyntiin yhtyeen voittaessa Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun vuonna 1999. Rajaton kiertää juhlavuonnaan maailmaa eri ohjelmistojensa kanssa, joten yhtyeeltä kuullaankin Tampereen Sävelessä kattavasti materiaalia koko 20-vuotisen uran varrelta. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla Rajaton ja UMO Jazz Orchestra esittävät yhtyeen alkutaipaleella tehdyn Anna-Mari Kähärän musiikista koostuvan kokonaisuuden Tuulisella terassilla. Sovituksia Kähärän sävellyksiin ovat tehneet mm. Pessi Levanto, Timo Alakotila ja konsertin kapellimestarina toimiva Kirmo Lintinen. Konsertin toinen puoli sisältää koko Rajattoman uran varrelta poimittuja suosikkeja aina Tampereen Sävelen voittoon siivittäneistä kappaleista loppuvuonna ilmestyvälle uudelle levylle tuleviin uunituoreisiin sävellyksiin. Ääni on Rajaton.

Rajaton on nimensä mukainen kokoonpano sekä musiikillisen taustansa että ohjelmistonsa puolesta. Yhtye on esiintynyt ympäri maailmaa niin konserttisaleissa, jazzfestivaaleilla kuin kirkoissakin ja laulanut kaikkea hengellisestä musiikista jazziin ja popiin. On vaikea kuvitella yleisöä, jolle Rajaton ei voisi laulaa, tai musiikkityyliä, jota se ei voisi tehdä omakseen.

Yhtyeen jäsenten musiikilliset taustat vaihtelevat klassisesta musiikista kansanmusiikkiin, iskelmään ja rockiin, mikä luo pohjan Rajattoman soinnin monimuotoisuudelle. Musiikillinen sisältö on yhtyeelle kuitenkin aina tärkeämpää kuin muoto. Aivan omanlaisensa yhtye Rajaton onkin ennen kaikkea omien laulujensa ansiosta. Yhtye on julkaissut yhteensä kuusitoista keskenään hyvin erilaista albumia, joiden yhteenlaskettu levymyynti Suomessa ja ulkomailla ylittää 400 000 kappaletta.

UMO (eng. UMO Jazz Orchestra) on jazzin ja uuden rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, jonka 16-henkinen kokoonpano tekee vuosittain 80 konserttia ympäri Suomen. Orkesterin ohjelmisto ulottuu jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin yhdistäen yllätyksellisesti vanhaa ja uutta ennen kokemattomalla tavalla. Kirmo Lintinen (s. 1967) on toiminut UMOn vakituisena pianistina vuodesta 1989 ja vuodesta 1994 myös kapellimestarina sekä ohjelmistojen suunnittelijana.

Anna-Mari Kähärä (s. 1963) on suomalainen säveltäjä, laulaja ja pianisti. Hän on säveltänyt musiikkia muun muassa tunnettujen suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Lisäksi hän on säveltänyt kuoro-, orkesteri-, näyttämö- ja elokuvamusiikkia. Kähärä tunnetaan yhtyeistä How Many Sisters, Zetaboo ja Anna-Mari Kähärän Orkesteri. Hänet palkittiin vuonna 2002 sekä Taiteen Suomi-palkinnolla että ensimmäisenä naismuusikkona Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla.

In english