100 Kuoroa Keskustorilla 24.5. johtaa Sanna Valvanne © Juho Lumiaho
100 Kuoroa kulkue menossa Keskustorille © Juho Lumiaho
100 Kuoroa Keskustorilla 24.5. johtaa Sanna Valvanne © Juho Lumiaho
100 Kuoroa kulkue menossa Keskustorille © Juho Lumiaho

Ma 29.5.2017

100 Kuoroa -tapahtuma keräsi Keskustorille 5000 kiinnostunutta

100 Kuoroa -tapahtumaa seurasi monituhatpäinen yleisö © Juho LumiahoTampereen Sävelen ennakkotapahtuma huipentui keskiviikkona 24.5. suureen yhteiskonserttiin, jossa pirkanmaalaiset kuorot kokoontuivat Keskustorille laulamaan yhdessä ja juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Konsertin ohjelmassa oli niin klassista kuoro-ohjelmistoa kuin tunnettuja manserock-kappaleitakin. Erityisesti yleisöä liikuttivat Kesäpäivä Kangasalla ja Finlandia-hymni mutta myös Juicen sävellys Musta aurinko nousee, jonka oli kuorolle sovittanut Johanna Lantto, keräsi kehuja sosiaalisessa mediassa. Konsertti toi paikalle runsaasti kiinnostuneita kuulijoita, ja poliisin arvion mukaan Keskustorille kokoontui yhteensä 5000 ihmistä. Konsertin johti Raatihuoneen parvekkeelta Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja Sanna Valvanne.

100 Kuoroa -tapahtuma alkoi etkoilla Metson Musiikkiosastolta ja Keskustorin konsertin jälkeen KuoroKierros jatkui baareissa ja ravintoloissa. Tapahtuma päättyi Pakkahuoneelle, jossa kuorojatkot jatkuivat puoleen yöhön asti. Maanantaina alkaneessa ennakkotapahtumassa Muista Sävel! kuultiin myös Samuli Tiikkajan esitelmä Einojuhani Rautavaarasta sekä osallistuttiin Sanna Valvanteen vetämään laulutyöpajaan Metson musiikkiosastolla.

KuoroKierroksella Telakalla Viihdekuoro Sauriat © Juho LumiahoTampereen Sävel tuo kaupunkiin parituhatta laulajaa tiistaista sunnuntaihin 6.–11.6. Sanna Valvanteen suunnittelema festivaaliohjelma nostaa esiin lapset ja nuoret sekä yhteisöllisyyden. Konserttisarjassa esiintyy mielenkiintoisia sooloartisteja, huippukuoroja ja lauluyhtyeitä. Musiikkityylit vaihtelevat monipuolisesti lauluyhtyeiden esittämistä pop-kappaleista ja beatboksauksesta moderniin konserttimusiikkiin ja vaikkapa jazziin ja kansanmusiikkiin. Ilmaiskonserttisarja Kuule Sävel! tuo kuorot esiintymään festivaalin aikana erilaisiin kaupunkitiloihin, päivä- ja hoivakoteihin, ravintoloihin, Finlayson Art Arean näyttelyihin sekä jumalanpalveluksiin.

Sanna Valvanne on maamme kansainvälisimpiä kuoronjohtajia, joka kiertää jatkuvasti ympäri maailmaa vetämässä työpajoja kuoroille ja kuoronjohtajille. Valvanteen luoma kuoromenetelmä, Sing&Shine with Body&Soul, yhdistää äänellisen, liikunnallisen ja näyttämöllisen ilmaisun improvisaatioon ja leikkiin. Kaikenikäisille soveltuvan metodin avulla Valvanne on vuodesta 1994 asti innostanut useissa Euroopan, Aasian, Pohjois- ja Etelä-Amerikan maissa etenkin lapsia ja nuoria laulamaan ja ilmaisemaan itseään. Valvanne asui USA:ssa yksitoista vuotta, ja teki työtä lasten ja nuorten parissa erilaisissa innovatiivisissa kuoroprojekteissa, joiden avulla musiikin opiskelu oli mahdollista myös heikommassa sosiaalisessa asemassa oleville lapsille. Syksystä 2016 alkaen Valvanne on vetänyt perustamiaan Sing&Shine -kuoroja Espoossa sekä vanhuksille ja pakolaisille suunnattuja yhteisöprojekteja pääkaupunkiseudulla.

(Kuvat Juho Lumiaho)

Video Keskustorin tapahtumasta tulee saataville lähiaikoina. Instagramissa löytyy postauksia hästägillä #100Kuoroa ja #tamperevocal. Tekstin lopussa on linkkejä tapahtumasta kertoviin uutisiin.

Kuuntele Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni suurkuoron laulamana

Lippuja Tampereen Sävelen konsertteihin voi ostaa osoitteesta www.lippu.fi.

Osta lippuja

100 suomalaista kuoroa laulaa Keskustorilla satavuotiaalle Suomelle. Aamulehti 23.5.

Sanna Valvanne johtaa 100 Kuoroa! Radio Sun: aamuohjelmassa haastateltavana Sanna Valvanne.

Keskustorilla 1500 laulajaa. Sanna Valvanne vieraana Fun! Tampereen taajuudella 89,0 MHz.

Yle TV-Uutiset Pirkanmaa 24.5. klo 18.22 alkaen. Toimittaja Matti Vikmanin haastateltavina Tampereen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen ja Kamarikuoro Näsin jäsen Marjo Lahtimo. (Uutinen 100 Kuoroa -tapahtumasta klo 4.07 kohdalla.)

Vau, vuoden paras puolituntinen Keskustorilla – Vain Pitkä, kuuma kesä ei toiminut. Aamulehti 24.5.

100 Kuoroa -tapahtumasta raportoi myös Yle Tampereen radio keskiviikkona 24.5.

In english