Tampere Biennale äänirajoilla 13.–17.4.2016

  • Ma 11.4.2016 klo 13:01

Maamme monipuolisin uuden suomalaisen taidemusiikin festivaali juhlii 30 vuotista taivaltaan keskiviikosta sunnuntaihin 13.–17.4. Tapahtumassa nousevat esiin musiikin rajattomat mahdollisuudet ja taiteidenvälinen yhteistyö. Ohjelmassa on musiikkia, sirkusta ja elokuvaa yhdisteleviä konsertteja. Suomen tähän asti laajin äänitaiteen näyttelykokonaisuus esittelee teoksia lähes parilta kymmeneltä taiteilijalta. Äänitaidenäyttelyt toteutetaan yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa. Koko tapahtuman ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Sami Klemola.

–Festivaalin ohjelmaa on suunniteltu karnevalistisesta näkökulmasta ja Tampereella onkin nyt monipuolisesti esillä, mitä äänellä voi taiteen kontekstissa tehdä, Klemola kertoo.

Gendrerajat ylittyvät ja taiteenlajit yhdistyvät Biennalen tapahtumissa

Circo Aereo ja defunensemble Concerto Planos © Heli SorjonenTampere Biennalessa on mukana useita uuden ja kokeellisen musiikin eturintaman yhtyeitä. Akustisten soitinten ääntä muokataan elektronisesti livenä esitystilanteissa. Esimerkiksi avajaiskonsertissa kansainvälinen Rank Ensemble tulkitsee improvisaation ja elektroniikan sävyttämiä teoksia. Saksalais-islantilainen Ensemble Adapter puolestaan konsertoi yhdessä elektroakustisen defunsensemblen kanssa.

Musiikki yhdistyy sirkukseen, elokuvaan ja performansseihin. Defunensemblen ja kansainvälisesti arvostetun Circo Aereon Concerto Planos on äänen, liikkeen ja kuvan sirkusta, jonka musiikissa voi kuulla vaikutteita funkista ambientiin ja hälyyn. Belgialaisen Nadar Ensemblen Kaksoisolento-kokonaisuus pohtii nykyihmisen monia identiteettejä. Konsertin aluksi nähdään Georges Mélies´n elokuva L’Homme Orchestre (1900). Mika Taanilan ohjaamassa ja poikkeuksellisella tavalla toteutetussa Mannerlaatta-elokuvassa vastikään Jussi-palkitun Pan Sonic -yhtyeen Mika Vainion musiikilla on tärkeä rooli. Sokerina pohjalla Circo Aereo tuo Tampereelle musiikkiaiheisen klovnerian helmen The Pianist, jonka ylevässä nimiroolissa nähdään sirkustaiteilija Thomas Monckton. Esitys on 20 maassa arvostelu- ja yleisömenestyksen saaneen teoksen ainoa Suomen vierailu vuonna 2016.

Islaja © Claudia BrijbagFestivaalin iltaklubeilla juhlitaan Tamperelaisen Fonal Recordsin 20-vuotista historiaa. Klubin lavalle nousee viikonlopun aikana 8 artistia ja yhtyettä. Esimerkiksi perjantaina on harvinainen mahdollisuus kuulla Tampereelta Berliiniin muuttanutta, maailmalla tunnettua ja aktiivisesti keikkailevaa Islajaa. Lauantaina Eleanoora Rosenholm herättää pitkän keikkatauon jälkeen henkiin sarjamurhaajattaren saagan. Keskiviikkoiltana Vanhassa kirkossa on tarjolla tavallisesta poikkeava iltaklubi, kun elektronisen musiikin duo Pink Twins sekä muusikko Antti Tolvi täyttävät tilan teoksellaan LOUD PIPES SAVE LIFES (2016).

Maria Puusaari © Touko HujanenTilausteoksia ja uutta musiikkia myös perinteisemmissä konserteissa

Tampere Biennalessa kuullaan kymmenkunta kokonaan uutta teosta. Festivaali on tilannut teokset säveltäjä Niilo Tarnaselta sekä festivaalin perjantain iltaklubilla esiintyvältä säveltäjä–kuvataiteilija Jan Anderzénilta alias Tomutontulta. 30-vuotisjuhlakonsertissa Ville Matvejeffin johtama Tampere Filharmonia tulkitsee orkesterin tilausteoksen Himmel Punk Antti Auviselta. Viulisti Maria Puusaaren sooloresitaalin ohjelmaan sisältyy kaksi kantaesitystä, Osmo Tapio Räihälän (G)astronomia ja Perttu Haapasen Lost Boys. Paavo Heinisen päätähuimaavan urkukonserton esittävät tuomiokirkossa urkuri Jan Lehtola ja Kaartin soittokunta.

Kaupungin kulttuuriorganisaatioiden yhteistyönä runsaasti ilmaisohjelmaa

Osa festivaalin konserteista ja lähes kaikki näyttelyt ovat ilmaisia. Festivaalin avajaiskierros keskiviikkona ja lauantain opastus johdattavat äänitaidenäyttelyihin sekä kaupungilla soivien ääni-installaatioiden äärelle. Lapsiperheille on tarjolla ohjelmaa sunnuntaina Sara Hildénin taidemuseossa, jossa opastettu näyttelykierros on maustettu sirkuksella ja musiikilla. Sirkustyöpajoissa voi kokeilla temppuja ja lopuksi kuullaan Petri Juutilaisen säveltämä musiikkisatu Kana Kot.

Eri kulttuuriorganisaatiot tekevät yhteistyötä festivaalin tapahtumissa laajalla rintamalla. Mukana ovat Tampereen Musiikkijuhlien kanssa Tampereen taidemuseo, Tampere Filharmonia, Tampereen Tullikamari, Tampereen kaupunginkirjasto, Sibelius-Akatemia, Kulttuurikasvatusyksikkö Taite, Sara Hildénin taidemuseo, Pirkanmaan musiikkiopisto, Sorin Sirkus ja Lastenkulttuurikeskus Rulla. Lisäksi yhteistyötä tehdään useiden gallerioiden ja pienempien kulttuuritoimijoiden kanssa.

© Grönlund-Nisunen
Taiteilijapari Grönlund-Nisunen tuo Tampere Biennaleen teoksen Tampere Beat Frequency