Kokeellisen musiikin juhlaa Tampere Biennalen ennakkotapahtumassa

  • Ke 30.3.2016 klo 07:33

© Sami SänpäkkiläTampere Biennalen ennakkotapahtuma johdattelee festivaalin teemoihin keskiviikosta perjantaihin 30.3.–1.4. Keskiviikkona 30.3. klo 16.30 Metso LIVEssä on vieraana säveltäjä, muusikko ja kuvataiteilija Jan Anderzén alias Tomutonttu. Jo 20 vuotta kokeellista ja omaleimaista musiikkia tehnyt tamperelainen taiteilija käyttää sävellyksissään ja kuvataiteessaan useita erilaisia tekniikoita. Tomutontun musiikki on yksityiskohtia täynnä oleva omituisten soundien täyttämä mikrokosmos, jolla on oma logiikkansa. Anderzénin johtama yhtye Kemialliset Ystävät ja sooloprojekti Tomutonttu esiintyvät säännöllisesti eri puolilla maailmaa. Hänen maalauksiaan ja muita teoksiaan on ollut esillä monissa gallerioissa ja taidemuseoissa.

Tomutontun keikan yhteydessä Jan Anderzénia haastattelee kirjastonhoitaja Juhani Koivisto. Taiteilijan levynkansiteoksista koottu näyttely on esillä musiikkiosastolla 17.4. asti. Tampere Biennale on tilannut Anderzénilta sävellyksen, joka kuullaan varsinaisen festivaalin iltaklubilla huhtikuussa.

Torstaina 31.3. klo 18.30 Lehtilukusalissa konsertoi nuorten säveltäjien ja muusikoiden yhtye Tampering Ensemble. Ohjelmistossa on niin vanhoja kuin tuleviakin klassikoita. Modernin taidemusiikin äänimaailmoihin tutustuttaa myös kirjastonhoitaja Ilona Korhosen levyvinkkaus Metson musiikkiosastolla torstaina klo 17.

Pink Twins © Petri Saarikko

Äänitaiteen kokonaisuus käynnistyy näyttelyiden avajaisilla Galleria Rajatilassa ja Galleria Katkossa perjantaina 1.4. klo 18 ja klo 19. Rajatilassa on esillä taiteilijaduo Pink Twinsin teos Inwards to Infinity, jossa elektronisiin äänikerrostumiin miksautuvat defunensemblen muusikoiden äänilevyille soittamat äänet. Galleriassa nähdään myös Marko Timlinin Bits and Bytes, joka on kuin elävien koneiden liikkeestä syntyvä soiva pienoismaailma. Antti Kytömäen kineettinen veistos ∞ [ääretön] on esillä Galleria Katkossa.

Ennakkotapahtuman ohjelma löytyy täältä.