Teosto-palkinto jaettiin kamariooppera Autuudelle ja Paperi-T:lle

  • To 14.4.2016 klo 19:33

Antti Auvinen © Maarit KytöharjuVuoden 2016 Teosto-palkinnon saivat Antti Auvisen sävellys ja Harry Salmenniemen libretto kamarioopperassa Autuus sekä Henri Pulkkisen sanoitukset ja Henri Pulkkisen, Niko Liinamaan, Miska Soinin, Roope Kinnusen, Kristo Laantin, Sandra Tervosen ja Juuso Malinin sävellykset ja sovitukset Paperi T:n levyllä Malarian pelko.

"Autuus vaatii kuulijaltaan antautumista, mutta kuuntelukokemuksen puhdistavuus palkitsee. Mestarillinen sävellys ja sitä saumattomasti tukevat tekstinkappaleet tuovat synkkyyden alta esiin värejä ja vivahteita," tuomaristo luonnehti palkinnon saanutta kamarioopperaa.

Palkinnonsaajista päätti kolmihenkinen tuomaristo esiraadin valitsemien viiden teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja jäseninä Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Mikko Hassinen.

”Voittajiksi valikoituneet teokset edustavat ensisilmäyksellä musiikkikentän ääripäitä. Tarkempi kuuntelu kuitenkin paljastaa teosten pohjavireen samanhenkisyyden, vaikka ne on toteutettu aivan erilaisilla työkaluilla”, tuomariston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen totesi.

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kumpikin voittanut työryhmä saa jaettavakseen 20 000 euroa kaikkiaan 40 000 euron palkintosummasta.

Antti Auvisen uusi teos Himmel Punk kantaesitetään huomenna perjantaina Tampere Biennalessa. Teos on Tampere Filharmonian tilaus. Säveltäjän omien sanojen mukaan teos on kannanotto suvaitsevaisuuden puolesta, mutta hän haluaa kuitenkin välttää julistamasta yhtä totuutta.

”Kantaaottavuus on laaja käsite. Huono poliittinen taide on yhden totuuden julistamista, enkä halua olla kantaaottava sillä tavalla. Hyvä poliittinen taide kyseenalaistaa laajemmin. Ja mielestäni nykytaiteen tulisi kommunikoida nykyhetken kanssa. Taiteella on mahdollisuus kommentoida, rohkeasti ja luovasti ottaa kantaa yhteiskuntaan. Kantaaottavuus on taiteen mahdollisuus, ei välttämättä sen tehtävä, " Auvinen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tampere Biennalen 30-vuotisjuhlakonsertti Tampere-talossa pe 15.4. klo 19. Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Ville Matvejeff. Ennen konserttia on Teokset tutuiksi -tilaisuus klo 18.00.

Lue lisää: Autuus käsittelee uskonnollista väkivaltaa