Kelluvien merkitysten järjestystä etsimässä

  • Ma 7.3.2016 klo 13:13

Kelluvien merkitysten järjestystä etsimässä

Ajattele metsää kaukana jossain. Metsä vaihtuu suoksi, kallioksi, niityksi, pelloksi. Jossain välissä sitä halkovat purot, joet ja lammet, pihat ja puutarhat, asfalttitiet, voimalinjat ja kaupungin betoniviidakot. Ja sitten palaavat erämaat. Onko metsä yhä samaa?

Missä ovat metsän rajat? Milloin yö vaihtuu aamuksi? Milloin lapsesta tulee aikuinen?

Kukin meistä kokee todellisuuden hieman eri tavoin riippuen siitä, missä ja milloin syntyy, elää ja kuolee. Sodan ja rauhan tai nousukauden ja laman merkitykset muodostuvat kullekin sukupolvelle omanlaisinaan siitä riippuen, missä järjestyksessä ne koetaan, jos ylipäätään koetaan.

Niilo Tarnanen @ Juhani VesikkalaMyös elävä musiikkiesitys on aina ainutkertainen. Tampere Biennalen tilauksesta Rank Ensemblelle säveltämässäni Holliday Junctionissa (2015) olen vahvistanut tätä piirrettä kahdella tavalla. Sen kolme osaa, Elas, Komm ja Usia, esitetään arvotussa järjestyksessä, joten kappaleen kokonaismuoto voi toteutua karkeasti ottaen kuudella eri tavalla. Lisäksi kaikki osat sisältävät improvisoitavia osuuksia.

Käyrätorvi, kitara, harppu ja sämpleri pallottelevat lyhyillä musiikillisilla soluilla. Muoto kumpuaa esiin niiden välisestä aineenvaihdunnasta joidenkin piirteiden korostuessa, toisten häipyessä. Jokin juonne kuljettaa musiikkia tovin, kunnes toinen tarttuu siihen ja nytkäyttää soivan todellisuuden suuntaa, eikä musiikin näyttämöllinen ulottuvuus ole tästä todellisuudesta irrallaan.

Teoksen nimi viittaa erääseen nelihaaraiseen dna-rakenteeseen, jota ilmenee perimän järjestyessä uudelleen. Nimi teki tuttavuutta, kun vuoden viimeisellä viikolla hain internetin syövereistä vaihtelua stemmojentarkistustyölle. Vanha rakkaus vuosien takaa, molekyylibiologia, tarjosi sopivan metaforan pyörittelemääni pulmaan: kuinka koskettaa luonnollisella kielellä sekä luomistyötä innoittaneita pohdiskeluja että tapaa, jolla olin työstänyt materiaalia.

Mikä on kansa? Mitä on valta? Mitä on raha? Mikä on luonnollista? Mikä on oikein?

Holliday Junction on syntynyt ihmetellessäni ihmiskunnan omituista, helposti harhaan johtavaa taipumusta hamuta selkeitä asetelmia. Ajatellaanpa vaikka kotimaista yhteiskunnallista keskustelua. Ääripäitä etsitään ja viholliskuvia rakennetaan. Pidäkkeetön nettikeskustelukulttuuri ja klikkihakuinen kohujournalismi vetävät ihmiseläintä syvemmälle yksinkertaisten ratkaisujen suonsilmään.

Todellisuus on kiehtova kuitenkin juuri vivahteikkuudessaan ja häilyvyydessään. Missäpä emme tapaisi aaltoillen toisiaan sysiviä vastavoimia tai veteen piirrettyjä viivoja? Hidas muutos naamioituu helposti kohinaan. Käsitteiden on kelluttava ollakseen osuvia. Etsikäämme lisää sävyjä ja niitä kohtia, joissa merkitykset ovat menneet solmuun.

Missä ovat äänen rajat?

Niilo Tarnanen

Niilo Tarnasen Holliday Junction -teoksen kantaesitys on keskiviikkona 13.4., klo 19, Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa, esittäjänä Rank Ensemble.