© Juho Rahijärvi
Konsertti

Circo Aereo & defunensemble
Ohjaus Sanna Silvennoinen
Akrobaatit Sade Kamppila, Mika Kaski
Kuvataiteilija Eveliina Hämäläinen
Muusikot Hanna Kinnunen – huilu, Mikko Raasakka, Tapani Rinne – klarinetti, Emil Holmström – piano, Anders Pohjola, Timo Kurkikangas, Tuomas Norvio – elektroniikka
Valosuunnittelu Juho Rahijärvi
Pukusuunnittelu Nina Paakkunainen
Lavastus Hämäläinen & Rahijärvi
Tuotanto Circo Aereo & defunensemble

Tapani Rinne, Tuomas Norvio & Sami Klemola: Concerto Planos (2016) (kantaesitys)

Concerto Planos on Circo Aereon ja defunensemblen uutta musiikkia ja sirkusta yhdistävä näyttämöteos. Ensemble muodostuu kuvataiteilijasta, akrobaateista ja muusikoista, jotka luovat teosta yhdessä, osin toisiaan mukaillen, mutta usein kontrastissa toisiinsa.

Kolmen eri säveltäjän taustat kuuluvat selkeästi erilaisina musiikillisina tilanteina. Teoksen äänimaailmat vaihtelevat unenomaisesta ambientista, funkin ja karun biitin kautta hälyisen abstrakteihin sointikollaaseihin. Koherenssiin kokonaisuuteen ei edes pyritä vaan äänimaailma on eräänlainen surrealistinen tarina.

Ääni ja akrobatia kulkevat omia matkojaan rinnakkain. Kuvataiteilija luo teoksia paikan päällä, kommentoiden vuoroin ääntä, vuoroin liikettä. Maalaustekniikat hyödyntävät perinteisen maalaamisen ohella maalauspohjan läpikuultavuutta, valoa, liikettä ja heijastuksia. Akrobaattien liikekieli pohjautuu hetkellisyyteen ja yllätyksellisiin muutoksiin sekä kohtaamisiin äänen ja kuvan kanssa.

Teoksessa hämmennetään myös totuttua esityksellistä kaavaa. Esiintyjille ei ole yhtä esiintymislavaa vaan viisi pienempää saareketta eri puolilla isoa hallia. Yleisö voi vapaasti valita katsooko teosta läheltä, kaukaa tai saareketta ympäri kävellen.

Yhteistyössä Circo Aereon, defunensemblen ja Cirko - Uuden sirkuksen keskuksen kanssa.

Ikäsuositus yli 7-vuotiaille.

Konsertti päättyy noin klo 20.00.

Circo Aereo on Suomen ensimmäinen nykysirkusryhmä, joka tunnetaan kokeilevasta ja rajoja rikkovasta työskentelytavastaan. Ryhmän teokset ovat olleet keskeinen tekijä suomalaisen nykysirkuksen aseman nousuun kansainvälisesti. Tahto laajentaa sirkuksen mahdollisuuksia esittävänä taiteena sekä pyrkimys uudistaa sirkuksen liikekieltä ja ilmaisukeinoja avaavat Circo Aereon teosten syntyprosesseja vuorovaikutukseen muiden taiteen alojen kanssa. Viime vuosina ryhmä on toteuttanut useita kansainvälisiä yhteistuotantoja eri maissa sekä esiintynyt yli 30 maassa ympäri Eurooppaa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Kanadassa ja kolmella laajalla kiertueella USA:ssa.

Defunensemble on vuonna 2009 perustettu elektroakustiseen uuteen taidemusiikkiin ja sen esittämiseen keskittynyt suomalainen yhtye. Säveltäjä Sami Klemolan koordinoima yhtye tuo maahamme kiinnostavinta sähköä hyödyntävää nykymusiikkia maailmalta, aktiivisesti tilaa ja kantaesittää uusia teoksia, sekä luo katu-uskottavia, moniin kokeellisen musiikin alagenreihin katsovia konserttikokonaisuuksia. Yhtyeen soittajat ja musiikkiteknologit ovat alansa terävintä suomalaista kärkeä.

Sami Klemola on säveltäjä jonka teokset liikkuvat akustisen ja elektronisen soinnin rajapinnoilla. Hän on säveltänyt mm. sinfoniaorkestereille sekä erilaisille kamarimusiikkikokoonpanoille. Lisäksi Klemolan tuotantoon kuuluu useita ääni-installaatioita, joita on ollut esillä tapahtumissa eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Klemola opettaa Sibelius-Akatemiassa ohjelmointia ja sävellystä.

Tapani Rinne on monipuolinen muusikko, säveltäjä ja tuottaja, joka toimii RinneRadio-yhtyeen johtohahmona. Hänet tunnetaan kokeellisesta ja innovatiivisesta tyylistään saksofonistina ja klarinetistina, ja hänen työnsä suomalaisessa musiikin kentässä on ollut merkittävää. Omien projektiensa lisäksi hän on työskennellyt myös muiden suomalaisen musiikin kärkinimien, kuten Jimi Tenorin, Teho Majamäen, Wimme Saaren ja Kimmo Pohjosen kanssa.

Tuomas Norvio työskentelee äänisuunnitelijana, säveltäjänä, muusikkona, miksaajana ja tuottajana sekä lavalla että studiossa. Hän on tehnyt musiikkia ja ääntä nykysirkus-, nykytanssi- ja poikkitaiteellisiin teoksiin sekä installaatioihin ja dokumenttielokuviin.

Sanna Silvennoinen on yksi Circo Aereon taiteellisista johtajista. Hän on toiminut ohjaajana, koreografina ja esiintyjänä useissa kansainvälisesti menestyneissä sirkusesityksissä. Improvisaatio, tilan käyttö sekä musiikin ja liikkeen tiivis vuorovaikutus korostuvat Silvennoisen esiintymisessä ja ohjaajan työssä.

Sade Kamppila on valmistunut Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta 2009. Sade on yksi Sirkus Aikamoinen -ryhmän perustajista ja työskentelee edelleen tiiviisti ryhmän parissa. Sirkus Aikamoisen ja Circo Aereon lisäksi Sade on työskennellyt mm. Sverre Waagen (Norja) ja Marie Andree Robitaillen (Ruotsi) teoksissa. Concerto Planos -teoksessa Sade on esiintyjänä, sirkustaiteilijana, akrobaattina.

Mika Kaski on sirkustaiteilija, jonka erikoisalana on käsilläseisonta, mutta hän liikkuu suvereenisti sirkuksen, tanssin ja teatterin maastoissa. Hän on valmistunut maineikkaasta Ranskan Centre National du Cirque -koulusta ja työskennellyt mm. Nikolaus Maria Hotzin, Severine Chavrierin, Francois Verretin, Teatteri Quo Vadiksen sekä Circo Aereon kanssa. Kaski asuu ja työskentelee pääasiassa Ranskassa.