© Rut Sigurdardóttir
Konsertti

Eräänlaiset Atlantikset

Ensemble Adapter (DEN/ISL) & defunensemble (FIN)

Kristjana Helgadóttir – huilu, Ingólfur Vilhjálmsson – klarinetti, Gunnhildur Einarsdóttir – harppu, Matthias Engler – lyömäsoittimet
Saara Olarte – harppu, Hanna Kinnunen – huilu, Mikko Raasakka – klarinetti, Emil Holmström – koskettimet, Sami Mäkelä – sello, Anders Pohjola – elektroniikka, Timo Kurkikangas – elektroniikka

Mikołaj Laskowski (POL): Atlantis & **** (2015)
Jarkko Hartikainen: Studies on Empathy (2016) (kantaesitys, Ensemble Adapterin tilaus)
Kimmo Kuokkala: Avaruusrauniot (2016) (kantaesitys)

Karunkaunis Atlantis & **** seilailee äänimassojen, säröjen ja efektointien aallokoissa, luoden auditiivista myrskyä. Teos on berliiniläistyneen nuoren puolalaissäveltäjän hieno taidonnäyte, joka lupaa rohkeita avauksia myös tulevaisuudessa.

Jarkko Hartikainen, hälyn, uusien soittotapojen ja kerroksellisten rytmien väsymätön tutkija, kirjoittaa teoksestaan näin: “Sävellykseni Studies on Empathy (2016) ottaa musiikillisen ilmaisun välineeksi äänen materiaalisuuden, eli sen, mitä ääni kertoo oman tuottotapansa vaatimuksista: kuinka paljon voimaa, vastusta, kitkaa, herkkyyttä… Koen esiin houkutellun kuuntelutavan eräänlaisena empatiana. Tämä on minusta tärkeää, sillä lähimmäisenrakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys.”

“Jyväskylän shamaani” Kimmo Kuokkala tekee meditatiivisen intensiivisiä sävelkudelmia, joiden vastaanottoprosessissa mukaan saattaa sujahtaa myös pohdiskelua elämän ja maailmankaikkeuden syistä, seurauksista ja tarkoituksesta. Kimmon teosten eksistentialistisen hengellinen perusluonne on harvinaisen rehellinen ilmiö suomalaisten nykysäveltäjien keskuudessa. "Halusin kirjoittaa vapaasti hengittävää, hiljaisuudella ja vähittäisillä sävymuutoksilla operoivaa rauhallista musiikkia. Teos on trio yhdeksälle soittimelle ja elektroniikalle." Näin kuvailee Kimmo Kuokkala defunensemblen ja Adapter Ensemblen yhteistilausteosta, joka saa nyt kantaesityksensä.

-Sami Klemola, Jarkko Hartikainen ja Kimmo Kuokkala

Konsertti päättyy noin klo 18.30.

Ensemble Adapterin ja defunensemblen yhteistyö on osa Music Finlandin koordinoimaa Aus Finnland -hanketta, jonka tavoitteena on mm. lisätä liikkuvuutta ja yhteistyötä suomalaisten ja saksankielisen Euroopan musiikkiammattilaisten välillä. Hanke saa jatkoa myöhemmin tänä keväänä, kun yhtyeet esiintyvät yhdessä toukokuussa sekä Kielissä että Berliinissä.

Yhteistyössä