Tampere Biennale 13.–17.4.2016

Äänirajoilla

Tampere Biennalen perustivat vuonna 1986 Tampereen kaupunki ja säveltäjä Usko Meriläinen nostaakseen esille suomalaista nykymusiikkia. Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu 15 festivaalia, joissa on kuultu satoja korkealaatuisia konsertteja, musiikkia Suomesta ja ulkomailta sekä kymmeniä kantaesityksiä. Merkittävä festivaali siis, moneltakin kannalta.

Tampere Biennale vuonna 2016 on todellinen nykymusiikin karnevaali! Kokeellisen musiikin eri genret ovat vahvasti esillä, yhdessä, eivät toisiaan vastaan. Juhlavuosi keskittyykin esittelemään tämän päivän musiikin monipuolisuutta. Konserttimusiikin lisäksi tarjolla on Suomen tähän asti laajin äänitaiteen näyttelykokonaisuus sekä tamperelaisen, maailmanmaineeseen nousseen Fonal Recordsin 20-vuotisjuhlaklubeja. Tarjolla on myös nykysirkusryhmä Circo Aereon esityksiä, joissa äänellä on merkittävä rooli. Festivaali on tilannut teokset Niilo Tarnaselta sekä Jan Anderzénilta alias Tomutontulta. Tampere Filharmonia kantaesittää konsertissaan Lotta Wennäkosken musiikkia sekä Antti Auviselta tilaamansa teoksen Himmel Punk. Muita kantaesityksiä on kymmenkunta.

Tänä päivänä musiikin eri tyylilajien kirjo on valtava. Musiikkia myös löytää helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Kaikkein intensiivisimmillään musiikki on kuitenkin konserteissa, siellä missä se on nostettu esille. Tampere Biennalessa voit löytää uusia tapoja kohdata musiikkia, yllättyä ja innostua tutun tai tuntemattoman edessä. Anna äänen huoletta vallata tajuntasi. Tervetuloa Äänirajoille!

Sami Klemola
Taiteellinen johtaja
Tampere Biennale

Uutiset

Julkaistu 9.2.2016

Tampere Biennalen ohjelma on julkaistu

Suomalaista nykymusiikkia esittelevä tapahtuma, Tampere Biennale, juhlii 30-vuotista taivaltaan 13.–17.4.2016. Monitaiteellisessa ohjelmassa musiikki yhdistyy eri tavoin visuaalisiin taiteisiin, sirkukseen ja performansseihin. Kantaesityksiä kuullaan kymmenkunta. Festivaali tarjoaa myös Suomen tähän asti laajimman äänitaiteen näyttelykokonaisuuden yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa. Festivaalin perustivat vuonna 1986 Tampereen kaupunki ja säveltäjä Usko Meriläinen. Lue lisää

Äänitaidenäyttelyt

Äänitaide on äänen taidetta, kuulemisen ja kuuntelemisen eron ymmärtämistä. Kuunteleminen tarkoittaa aktiivista suhtautumista ääneen, ja se vaatii kuulijalta keskittymistä. Ääni muodostuu värähtelystä, fysikaalisesta ilmiöstä, näkymättömästä materiasta. Ääntä ei voi koskettaa, sitä ei voi ottaa käteen ja katsella. Se on lähtökohtaisesti abstraktimpaa kuin kuvataide tai elokuva, mutta parhaimmillaan se voi koskettaa vahvemmin kuin mikään muu taidemuoto.

Tampere Biennale tarjoaa monipuolisesti äänitaiteen eri kuulokulmia. Tule kokemaan, minkälaisiin maailmoihin ääni voi sinut viedä.

Inwards to Infinity © Pink Twins
Tampere Biennalen äänitaidenäyttelyihin on vapaa pääsy lukuun ottamatta Tampereen taidemuseota, jonne on vapaa pääsy vain perjantaina klo 15–17.

Yhteistyössä