Tampere Biennale kiittää osallistujia onnistuneesta tapahtumasta

Tampere Filharmonia joht. Anna-Maria Helsing, Dokumenttielokuva Super M - konsertto murhaajalle ohj. Arvo Ahlroos © Maarit KytöharjuSuomen laajin nykymusiikin tapahtuma, nyt viidettätoista kertaa järjestetty Tampere Biennale, keräsi innostuneen vastaanoton musiikkia kuvaa ja tiedettä yhdistelevällä ohjelmistollaan. Festivaalilla oli mukana ääntä ja kuvaa hyödyntäviä multimediateoksia, monologioopperaa, elävän musiikin säestämää elokuvaa sekä Taiteilijoiden Kalevala -projektin musiikki- ja kuvataideteoksia.

Lue lisää →

Sanoista syntyi musiikkia

Max Savikankaan innostavassa sanasävellyspajassa Sanat soimaan! syntyi yleisön ja muusikoiden yhteistyönä uutta musiikkia. Kuuntele uusi teos Metsä. Kuvana on pajassa syntynyt äänisanapartituuri.

Lue lisää →

Lapset pääsevät säveltäjiksi ja sanoittajiksi Soivassa Tehtaassa festivaalin päätöspäivänä

Suomen kielessä on yli 500 äänisanaa, jotka kaikki merkitsevät erilaista ääntä, esimerkiksi kilinä – kalina – kolina. Ja mikäpä sen parempi instrumentti säveltämiseen, kun nuotteja ei ole käytettävissä. Säveltäjä Max Savikankaan vetämässä työpajassa Sanat soimaan! lapset pääsevät tutustumaan säveltämiseen äänisanojen avulla. Musiikki merkitään äänipartituuriin ja se päästään heti kuulemaan soitettuna. Musiikin tulkitsee klarinetista, viulusta, lyömäsoittimista sekä kontrabassosta tai harmonikasta muodostettu nelihenkinen yhtye. Äänite sävellyksestä tulee kuunneltavaksi Tampere Biennalen internetsivuille.

Lue lisää →

Biennalen lauantai-illassa sfäärien harmoniaa

Lauantai-iltana Klubilla osana Biennalen ohjelmaa esiintyy basistiheeros Lauri Porra, joka yhtyeineen luotaa progen ja matalien taajuuksien sfäärien harmonian universumia. Porra on säveltänyt musiikkia elokuviin, televisioon ja mainoksiin ja työskennellyt useiden tunnettujen bändien ja artistien kanssa, kuten Stratovarius, Pekka Pohjola Group, Juice Leskinen ja Emma Salokoski.

Lue lisää →

Musiikki ja pimeys

Georg Friedrich Haas © Universal Edition / Erik MarinitchBerliiniläinen yhtyevieras Kairos Quartett esiintyy lauantaina Vanhan kirjastotalon Musiikkisalissa, joka pimennetään konsertin ajaksi. Ohjelmassa on itävaltalaisen Georg Friedrich Haasin jousikvartetto “In iij Noct.“

Lue lisää →

Taiwanilais-amerikkalainen viulisti Cho-Liang Lin löysi jo lapsena Sibeliuksen

Cho-Liang Lin on Taiwanilla syntynyt viulu­taituri, joka debytoi 19-vuotiaana New Yorkin Mostly Mozart -juhlilla ja esiintyi pian myös New Yorkin filharmonikkojen solistina. Vuonna 2000 Musical America -lehti valitsi hänet vuo­den instrumentalistiksi. Linin diskografia kat­taa hänen laajan, klassikoista nykymusiikkiin ulottuvan ohjelmistonsa. Viime vuosina hän on myös johtanut orkestereita. Vuodesta 2001 lähtien Lin on ollut La Jolla Music Society's SummerFestin taiteellinen johtaja.

Lue lisää →

Dominus Krabbe

Dominus Krabbe oli todellinen henkilö 1600-luvulta, pappiparka, joka joi virkansa ja päätyi loiseksi toisten nurkkiin. P. Mustapään kauhuballadissa syyllisyys ajaa hänet alas taivaasta tunnustamaan tekonsa. Krabbe ilmestyy haamuna keskellä kauneinta juhannusta vanhaan pappilaansa, koska on päättänyt tehdä tilinsä selväksi saarnaamalla kirkossaan viimeisen kerran. Johanneksen, Herodeksen, Herodiaan ja Salomen kohtaloihin vedoten hän saa purettua itsetuhoisen ahdistuksensa ja kerrottua sen syyn: ”Joka ainoa oman itsensä on tappanut Salomen tähden”.

Lue lisää →

Katso festivaalikuvat Instagramissa ja Facebookissa

Festivaalin Instagram-profiilissa on nyt kuvia avajaistunnelmista Galleria Himmelblausta. Facebookista löytyy kuvia avajaisista ja Vuoropuhelut -konsertista.Lisää festivaalin kuvaajan Maarit Kytöharjun ottamia kuvia tapahtumista ja konserteista ladataan nettisivuille ja Facebookiin päivittäin.

Lue lisää →

Illan konserteissa yhtyevieraat Helsingistä ja Berliinistä

Tampere Biennalen ohjelmassa on tänään kahden vierailevan yhtyeen konsertit. Helsinkiläinen Uusinta Ensemble konsertoi kapellimestari Jukka Iisakkilan johdolla Tampere-talon pienessä salissa klo 19.00 ja berliiniläinen Kairos Quartett Tampereen Ylioppilasteatterissa klo 21.00.

Lue lisää →

Biennalen avajaiset Galleria Himmelblaussa

Festivaalin avaa keskiviikkona klo 19.00 Galleria Himmelblaun näyttely Musiikki ja kuva. Tampere Biennalen vuonna 2012 alkanut yhteistyö Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa saa jatkoa kahden tuoreen videoteoksen myötä. Pirjetta Branderin Mielen tasapainolajit käyttää ääniraitanaan Maija Hynnisen mieskuoroteosta ja Elina Brotheruksen Conter fleurette Harri Vuoren trioa. Vapaa pääsy.

Lue lisää →

Vuoropuhelua yli vuosisatojen

Tänään klo 21.00 Finlaysonin kirkossa alkaa Biennalen ensimmäinen konsertti Vuoropuhelut, jossa Ismo Eskelisen esittämä oman aikamme kitaramusiikki kohtaa Jarmo Julkusen tulkinnat renessanssi- ja barokkimusiikista ja kitaran historia peilautuu musiikillisen vuoropuhelun kautta. Konsertissa kuullaan myös kaksi kantaesitystä, Sampsa Ertamon Constructed Improvisations ja Sami Klemolan re, joka on Tampere Biennalen tilausteos.

Lue lisää →

Näyttelyt ovat nyt auki!

Taiteilijoiden Kalevalasta I

Näyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa on avoinna sunnuntaihin asti, ja sinne on vapaa pääsy. Näyttelyssä on esillä Katja Tukiaisen maalausinstaallaatio Kevätjuhla, joka on osa Kalevalaseuran Taiteilijoiden Kalevala -hanketta.

Lue lisää →

Taiteilijoiden Kalevala

Taiteilijoiden Kalevala on KALEVALASEURAN vuonna 2009 toteuttama hanke, jossa kymmenen suomalaista nykysäveltäjää ja -kuvataiteilijaa esitti musiikillisen tai kuvallisen tulkintansa valitsemastaan Kalevalan (1849) runosikermästä. Kuvataiteilijoista hankkeeseen kutsuttiin Martti Aiha, Juhana Blomstedt, Ulla Jokisalo, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen sekä Santeri Tuori. Säveltäjistä mukana olivat Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Einojuhani Rautavaara, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Riikka Talvitie, Jovanka Trbojević sekä Lotta Wennäkoski.

Lue lisää →

Bussi numero 13 lähtee kohta

Bussi nro 13 on musiikillisteatterillinen leikki. Leikkikaluna on pieni, yksinkertainen tarina. Leikin sysäsi liikkeelle Raymond Queneaun kirja Tyyliharjoituksia, jossa tarina kerrotaan 99:llä eri tavalla. Kirjailija sai idean teokseensa kuultuaan konsertissa Bachin tunnetun  sävellyksen Die Kunst der Fuge, jossa samaa pääteemaa käytetään eri tavoin muunneltuna kaikissa teoksen osissa. Queneau halusi kokeilla samaa periaatetta kirjallisuudessa. Bussi nro 13 sisältää parikymmentä tarinaversiota Queneaun kirjasta, jotka on sävelletty usean  eri säveltäjän voimin. Lopputulos on varsin erikoinen, eikä sitä ehkä kannata yrittää ymmärtää. Sen ymmärtää joka tapauksessa, ehkä ei vain haluamallaan tavalla. (Auvo Vihro)

Lue lisää →

Ohjelmanmuutos Biennale soi Metsossa -tapahtumassa

Santtu-Matias Rouvalin tilalle Paulina Ahokas

Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali on joutunut peruuttamaan saapumisensa Biennale soi Metsossa -tapahtumaan. Festivaalin taiteellisen johtajan Olli Virtaperkon oli määrä haastatella häntä Metson musiikkiosastolla tiistaina 25.3. klo 14.30. Rouvali on juuri ollut pitkällä USA:n ja Euroopan kiertueella, jolla hän on johtanut useita orkestereita. Peruutus tapahtui työkiireiden vuoksi, Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta kertoo.

Lue lisää →

Tervetuloa Tampere Biennaleen!

Huhtikuinen Tampere tarjoaa jälleen näköalan aikamme suomalaisen taidemusiikin tuoreimpiin ja kiinnostavimpiin ilmentymiin. Viisipäiväisen festivaalin keskiössä ovat tänä vuonna musiikkia ja visuaalisuutta yhdistävät teokset. Ohjelmassa on niin ääntä ja kuvaa hyödyntäviä multimediateoksia, monologioopperaa kuin elävän musiikin säestämää elokuvaakin – improvisoitua ja läpisävellettyä.

Lue lisää →